Sunday 15 April 2012

tentang kelapa

Kelapa manakala bahasa Inggeris dikenali sebagai coconutdan tulisan Cina pula atau juga dikenali sebagai nyiur adalah tumbuhan saka, tempoh ekonomi adalah melebihi 25 tahun. Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga 30 meter bergantung kepada variasi. Ia didapati di semua kawasan tropika. Keseluruhan pokok kelapa dapat dimanfaatkan kepada pelbagai guna.Pokok kelapa atau nama saintifiknya dikenali sebagai Cocos nucifera L adalah ahli keluarga Arecaceae atau keluarga palma. Ia merupakan spesies tunggal yang dikelaskan dalam genus Cocos dan merupakan pokok palma yang besar, tumbuh setinggi 30 meter, dengan pelepah daun (pinnate) sepanjang 4-6 meter, dengan helaian daun (pinnae) sepanjang 60-90 cm; pelepah tua luruh meninggalkan batang pokok yang licin.

Asal pokok kelapa telah menjadi perbahasan dengan sesetengah pihak berkuasa mendakwa bahawa ia berasal dari semenanjung Asia Tenggara sementara yang lain pula mendakwa bahawa ia berasal di barat laut Amerika Selatan. Rekod fosil di New Zealand menunjukkan pokok kecil seperti kelapa tumbuh di situ semenjak 15 juta tahun dahulu. Fosil yang lebih tua telah dijumpai di Rajasthan, India. Walau dari manapun asal pokok kelapa, ia telah tersebar disebahagian besar kawasan tropika, terutamanya sepanjang persisiran pantai. Oleh kerana buah kelapa ringan dan timbul, pokok kelapa mudah tersebar oleh arus laut yang mampu membawa buah kelapa pada jarak yang jauh. Pokok kelapa hidup subur di tanah berpasir, paya dengan banyak cahaya matahari dan hujan yang tetap (75-100 cm setahun), yang menjadikan koloni di pantai agak mudah. Buah yang dikumpulkan dari laut jauh ke utara seperti Norway telah di dapati masih utuh dan mampu tumbuh setelah diberikan keadaan yang sesuai. Bagaimanapun di Kepulauan Hawaii, pokok kelapa dianggap diperkenalkan oleh orang Polinesia, pertama diperkenalkan ke kepulauan oleh pelayar Polinesia dari tanah asal mereka di Pasifik Selatan.

Tanaman kelapa yang terdapat dimalaysia adalah seperti Kelapa Tinggi Malaya (Malayan Tall ), Kelapa Rendah Merah Malaya (Malayan Red Dwarf, MRD), Kelapa Rendah Kuning Malaya (Malayan Yellow Dwarf, MYD), Kelapa Rendah Hijau Malaya (Malayan Green Dwarf, MGD), Kelapa MAWA (Malayan Dwarf X West Afrcan Tall), Kelapa MATAG (MYD/MRD X Tagnanan Tall), Kelapa Tinggi Afrika Barat, Kelapa Tinggi Tagnanan, Kelapa Tinggi Rennel, Kelapa Wangi (Aromatic Dwarf), Kelapa MAREN (MYD.MRD X Rennel Tall) dan Kelapa MAMA (MYD/MRD X Malayan Tall)

Cara penanaman kelapa adalah dengan Buah kelapa tua dibiarkan bercambah dan ditanam di tapak tetap dan turut ditanam pindah sebagai pokok hiasan dalam lanskap. Bagi kelapa yang tinggi ia selalunya lambat matang dan berbunga semasa usia 6-10 tahun. Kelapa tinggi boleh hidup sampai 100 tahun dan tahan lasak iaitu boleh tumbuh dalam pelbagai keadaan dan jenis tanah. Bagi kelapa rendah, ia berbunga 3 tahun selepas ditanam dengan ketinggian tidak melebihi 1 meter. Kelapa rendah mungkin memberi hasil sehingga berusia 70 tahun.

Kesemua bahagian pokok kelapa berguna kecuali kemungkinannya bahagian akar dan pokok kelapa mampu menghasilkan sehingga 75 biji kelapa setahun; dengan itu, ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Malah, nama pokok kelapa dalam bahasa Sanskrit adalah kalpa vriksha, yang diterjemahkan sebagai "pokok yang membekalkan semua keperluan kehidupan". Kegunaan pelbagai bahagian kelapa termasuk:
batang kelapa boleh dibuat titi serta bahan pembinaan untuk rumah seperti papan, dinding dan lantai, daun kelapa boleh dibuat pembalut makanan, lidi kelapa boleh dibuat penyapu, sabut kelapa boleh dibuat tali, tempurung kelapa boleh diproses menjadi ubat nyamuk dan barangan kraftangan,serbut sabut boleh dibuat bahan reput dan kompos dalam pertanian,dan minyaknya sebagai minyak masak, minyak pelita dan sabun. Manakala  Air daripada buah kelapa boleh diminum dan isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum dan isinya dimakan. Dalam masyarakat Melayu terutamanya, kelapa tua diproses untuk dijadikan kelapa parut, santan dan minyak masak seharian.

No comments:

Post a Comment